Entry: Ciptagelar: Sambang sedulur Kasepuhan Banten Kidul Tuesday, December 06, 2011



Jaman mbiyen pas isih durung nikah, aku nate blusukan nang wilayah kene.  Wilayah adat sing disebut Kasepuhan Banten Kidul.  Sesuai jenenge, wilayah adat iki dianggep "tuwo utawa sepuh".  Dadi panggone takon utawa njaluk nasihat lan saran kanggo uwong2, terutama biasane wong Sundo.  Tapi kadang sing teko mrene juga njaluk sing aneh2, koyodene njaluk obat, ngadu nasib, lancar jodho, dsb dsb.  Anehh ... padahal tidak ada satupun plang nama "dukun" nang kasepuhan hehehe.



Pertama kali ngambah wilayah ini aku blusukan nggoleki keberadaan manuk elang asli Pulau Jawa.  Jeneng ilmiahe Spizaetus bartelsi utawa yen cara Enggres disebut Javan Hawk-eagle.  Yen jeneng lokal iso bedo2, ono sing ngarani Elang Jawa, Heulang Jambul dsb dsb.  Manuk jenis elang iki pancen unik karena nduweni jambul dowo.  Thongkrongane gagah pooll kayak garuda.

Kasepuhan Banten Kidul manggon di bagian selatan kawasan Taman Nasional Gunung Halimun-Salak.  Yen secara administratif ono nang wilayah Kabupaten Sukabumi.  Waktu pertama aku sambang nang kene, ibukota wilayah kasepuhan iki diarani Ciptarasa.  Dipimpin karo sing dijuluki Abah, jenenge Abah Encup Sucipta.  

Saiki jaman pancen wis berubah, wis sekitar 14 tahun lewat.  Abah Encup wis sedo dan digantikan oleh anak pertamanya yaitu Abah Ugi.  Ibukota pemerintahan kasepuhan wis pindah setelah Abah Encup entuk wangsit.  Pindahe tahun 2001 soko Ciptarasa nang Ciptagelar, mbiyen jeneng kampunge Cicemet sing berjarak sekitar 10 km nang njero alas.  Komunitas iki memang selalu pindah2 lokasi tergantung wangsit.  Jaman mbiyen banget bahkan kasepuhan iki pusate di daerah Leuwiliang, Bogor.



Ndilalah saiki aku entuk kesempatan iso sambang sedulur kasepuhan maneh.  Ceritane aku ngeterke sedulur soko tanah Kalimantan sing arep konsultasi spiritual karo Abah Ugi.  Menurutku yo lumayan, aku iso sembari ber-nostalgila ngeling2 panggonan blusukanku mbiyen jaman isih enom ... hehehe.

Wis 14 tahun lewat ternyata komunitas adat Kasepuhan Banten Kidul ini nyaris tidak berubah.  Mereka terbukti berhasil mempertahankan kekuatan adatnya sing diwarisi soko leluhur Pajajaran.  

Ibukota kasepuhan pancen wis berkembang dengan teknologi maju.  Listrik tersedia 24 jam dari mikrohidro.  Ono signal HP, paling enggak soko provider Telkomsel dan ProXL.  Pada radius 4 km di sekitar pusat kota Ciptagelar iso entuk fasilitas WIFI gratis.  Ono stasiun tipi sing beroperasi 24 jam nang Ciptagelar, jenenge CIGATV alias Ciptagelar TV.  Akeh sepeda motor dan ono mobil 4WD.  Ning kabeh kuwi gak membuat warga kasepuhan dadi punya ketergantungan berlebih karo modernisasi lan teknologi.  
Hampir setiap wong lanang pasti nganggo iket utawa udheng.  Sementara wong wedok yo mesti nganggo kain jarik/jarit.  Meh kabeh uwong nduweni sawah utawa huma (ladang) tandur pari.  Meh kabeh kepala keluarga pasti nduweni lebih dari satu leuit (lumbung padi).  Omah2 isih nganggo dinding bilik utawa gedhek.  Atap rumah juga isih pake ijuk.  Walaupun wis akeh sing iso Bahasa Indonesia, ning Basa Sunda, jelas isih dienggo.  Acara2 adat koyodene Seren Taun juga isih ono.  Kesenian asli berikut alat musik tradisional juga isih dipertahankan.

Kanggoku ... nyambangi (maneh) kawasan adat kasepuhan iki rasane dadi koyo balik nang kampungku dhewe.  Wong2ane apik dan ramah.  Makanan sehat dan organik kabeh.  Kopi nikmat.  Turu angkler penak tenan.  Udara sejuk dan segar bebas soko polusi industri dan kendaraan.  Banyune juga bening, segar, sejuk dan berlimpah ruah.  Top tenaan lah pokoke.  Nginep 2 malem nang Ciptagelar rasane lumayan iso menghilangkan stress urusan gawean pabrik.  Awak sehat dan pikiran fresh!!

Mulih soko Ciptagelar jadi terasa ada yg hilang.  Ciptagelar pancen ngangeni.  Kapan yaa bisa berkunjung kembali ke sana ....???

   9 comments

resume editing services - edit
July 21, 2016   01:17 AM PDT
 
It's awesome. I feel like I've struggled for an ethical stuff a lot. Emotionally, sure.
master
July 20, 2016   07:40 PM PDT
 
Oh, such an amazing house! The design is charming! I like it so much!
niken
February 27, 2014   08:37 PM PST
 
bapak...aku akan selalu berusaha... ikhlas dan sabar...
neng jeni
March 30, 2012   11:36 AM PDT
 
ikutan dong kalo mau ke sana lagi, kang mas...
endik
January 7, 2012   12:42 AM PST
 
ayu ayu ora mas
Moes Jum
December 13, 2011   01:48 PM PST
 
@Ndoro Seten: ora Kang ... kan jenenge ono "kidul"e ... jadi masuk wilayah Sukabumi
Ndoro Seten
December 12, 2011   02:37 PM PST
 
welha jebul ning SUkabumi, tak pikir Kasepuhan Banten ki yo melu provinsi Banten Kang!
Moes Jum
December 12, 2011   12:50 PM PST
 
@among: Yo mboh juga sih Mong. Tapi lek Pak Asuy iku jane njaluke gak nang menungso ning, konsultasine karo Abah Ugi
among
December 10, 2011   02:39 AM PST
 
uteke menungso...woang jaluk ko karo menungso.... wakakkakka...tapi iso ra iku berhasil njaluk rono....hmmmmm

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments