Moes Jum
Male
mBogor


Sodara-sodara sekaliyan ....
Ini bukan hal penting untuk diliyat dan dijadiken referensi.
Ini cuman upaya ikut-ikutan saja seperti layaknya wong Indonesahh


   




Locations of visitors to this page




Sampeyan wong ndeso? Gak peduli dibilang "norak"? Kampungan? Atau males dan gak bisa beradaptasi sama modernitas dan rutinitas Jakartee? Monggo jangan sungkan2 untuk ndobos dan cangkruk gratisan di BUNDERAN HA-I setiap Jemuah malem (kalo gak hujan).

Aku iki wong Jowo sing berdomisili di Kota mBogor nan Indah Permei. Memang sekarang kota ini kurang nyaman. Mangka dari itu, aku dan konco-kancaku nyoba urun waktu dan tenaga supaya mBogor lebih indah dan nyaman. Diawali dengan mulung sampah di Kali Ciliwung setiap hari Sabtu. Sampeyan tertarik ikutan? Monggo sampeyan "klik" gambar berikut:





Blog ini tidak muncul mak jegagik begitu saja. Waktu mbuatnya aku banyak nyontek dan njiplak punya orang lain supaya tetep jadi "blog palsu" dan tidak berguna. Berikut beberapa yang sering diintip dan (tentu saja) dijiplak:

ANAKPERI KULAK BOROK
BAHTIAR THOK
BALIBUL
BANG PI'I
BERANGBERANG
BLANTHIK AYU
DINDA JOU
E-JHONSKI PANDIRAN GETEK
E-NDIKS
EVI
HEDI THOK
IPOEL_BANGSARI
ITOK
JAWA KULON
KABOER KANGINAN
KOEAING!
KOTA HUJAN
MENTHIL SUMENTHOK
MIKOW
NDORO SETEN
NDOBOSPOL
NENG JENI
NOTHING (WAHYU)
PAMAN TYO
PECASNDAHE
PINKINA
PITIK
JAWA KULON
TIKA BANGET
TITO KOMIK
TJILIWOENG DREAMS
YUSWAE










If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed


Tuesday, December 06, 2011
Ciptagelar: Sambang sedulur Kasepuhan Banten Kidul

Jaman mbiyen pas isih durung nikah, aku nate blusukan nang wilayah kene.  Wilayah adat sing disebut Kasepuhan Banten Kidul.  Sesuai jenenge, wilayah adat iki dianggep "tuwo utawa sepuh".  Dadi panggone takon utawa njaluk nasihat lan saran kanggo uwong2, terutama biasane wong Sundo.  Tapi kadang sing teko mrene juga njaluk sing aneh2, koyodene njaluk obat, ngadu nasib, lancar jodho, dsb dsb.  Anehh ... padahal tidak ada satupun plang nama "dukun" nang kasepuhan hehehe.



Pertama kali ngambah wilayah ini aku blusukan nggoleki keberadaan manuk elang asli Pulau Jawa.  Jeneng ilmiahe Spizaetus bartelsi utawa yen cara Enggres disebut Javan Hawk-eagle.  Yen jeneng lokal iso bedo2, ono sing ngarani Elang Jawa, Heulang Jambul dsb dsb.  Manuk jenis elang iki pancen unik karena nduweni jambul dowo.  Thongkrongane gagah pooll kayak garuda.

Kasepuhan Banten Kidul manggon di bagian selatan kawasan Taman Nasional Gunung Halimun-Salak.  Yen secara administratif ono nang wilayah Kabupaten Sukabumi.  Waktu pertama aku sambang nang kene, ibukota wilayah kasepuhan iki diarani Ciptarasa.  Dipimpin karo sing dijuluki Abah, jenenge Abah Encup Sucipta.  

Saiki jaman pancen wis berubah, wis sekitar 14 tahun lewat.  Abah Encup wis sedo dan digantikan oleh anak pertamanya yaitu Abah Ugi.  Ibukota pemerintahan kasepuhan wis pindah setelah Abah Encup entuk wangsit.  Pindahe tahun 2001 soko Ciptarasa nang Ciptagelar, mbiyen jeneng kampunge Cicemet sing berjarak sekitar 10 km nang njero alas.  Komunitas iki memang selalu pindah2 lokasi tergantung wangsit.  Jaman mbiyen banget bahkan kasepuhan iki pusate di daerah Leuwiliang, Bogor.



Ndilalah saiki aku entuk kesempatan iso sambang sedulur kasepuhan maneh.  Ceritane aku ngeterke sedulur soko tanah Kalimantan sing arep konsultasi spiritual karo Abah Ugi.  Menurutku yo lumayan, aku iso sembari ber-nostalgila ngeling2 panggonan blusukanku mbiyen jaman isih enom ... hehehe.

Wis 14 tahun lewat ternyata komunitas adat Kasepuhan Banten Kidul ini nyaris tidak berubah.  Mereka terbukti berhasil mempertahankan kekuatan adatnya sing diwarisi soko leluhur Pajajaran.  

Ibukota kasepuhan pancen wis berkembang dengan teknologi maju.  Listrik tersedia 24 jam dari mikrohidro.  Ono signal HP, paling enggak soko provider Telkomsel dan ProXL.  Pada radius 4 km di sekitar pusat kota Ciptagelar iso entuk fasilitas WIFI gratis.  Ono stasiun tipi sing beroperasi 24 jam nang Ciptagelar, jenenge CIGATV alias Ciptagelar TV.  Akeh sepeda motor dan ono mobil 4WD.  Ning kabeh kuwi gak membuat warga kasepuhan dadi punya ketergantungan berlebih karo modernisasi lan teknologi.  
Hampir setiap wong lanang pasti nganggo iket utawa udheng.  Sementara wong wedok yo mesti nganggo kain jarik/jarit.  Meh kabeh uwong nduweni sawah utawa huma (ladang) tandur pari.  Meh kabeh kepala keluarga pasti nduweni lebih dari satu leuit (lumbung padi).  Omah2 isih nganggo dinding bilik utawa gedhek.  Atap rumah juga isih pake ijuk.  Walaupun wis akeh sing iso Bahasa Indonesia, ning Basa Sunda, jelas isih dienggo.  Acara2 adat koyodene Seren Taun juga isih ono.  Kesenian asli berikut alat musik tradisional juga isih dipertahankan.

Kanggoku ... nyambangi (maneh) kawasan adat kasepuhan iki rasane dadi koyo balik nang kampungku dhewe.  Wong2ane apik dan ramah.  Makanan sehat dan organik kabeh.  Kopi nikmat.  Turu angkler penak tenan.  Udara sejuk dan segar bebas soko polusi industri dan kendaraan.  Banyune juga bening, segar, sejuk dan berlimpah ruah.  Top tenaan lah pokoke.  Nginep 2 malem nang Ciptagelar rasane lumayan iso menghilangkan stress urusan gawean pabrik.  Awak sehat dan pikiran fresh!!

Mulih soko Ciptagelar jadi terasa ada yg hilang.  Ciptagelar pancen ngangeni.  Kapan yaa bisa berkunjung kembali ke sana ....???


Posted at Tuesday, December 06, 2011 by Moes Jum

niken
February 27, 2014   08:37 PM PST
 
bapak...aku akan selalu berusaha... ikhlas dan sabar...
neng jeni
March 30, 2012   11:36 AM PDT
 
ikutan dong kalo mau ke sana lagi, kang mas...
endik
January 7, 2012   12:42 AM PST
 
ayu ayu ora mas
Moes Jum
December 13, 2011   01:48 PM PST
 
@Ndoro Seten: ora Kang ... kan jenenge ono "kidul"e ... jadi masuk wilayah Sukabumi
Moes Jum
December 12, 2011   12:50 PM PST
 
@among: Yo mboh juga sih Mong. Tapi lek Pak Asuy iku jane njaluke gak nang menungso ning, konsultasine karo Abah Ugi
among
December 10, 2011   02:39 AM PST
 
uteke menungso...woang jaluk ko karo menungso.... wakakkakka...tapi iso ra iku berhasil njaluk rono....hmmmmm
 

Share |


Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments




Previous Entry Home Next Entry